Три паралелки ученици от ОУ Васил Априлов“  бяха предупредени за

...
Три паралелки ученици от ОУ Васил Априлов“  бяха предупредени за
Коментари Харесай

Шестокласници от ОУ „Васил Априлов“ във Варна вече знаят за рисковете от капана на наркотиците

Три паралелки възпитаници от ОУ „ Васил Априлов “  бяха предизвестени за заплахите на това човек да попадне в клопката на опиатите, даже в най-ранна възраст. Срещата на съдията от Наказателното поделение на Варненския апелативен съд Даниела Костова и консултанта по зависимости Валентин Русимов с шестокласниците бе в границите на просветителната стратегия „ Децата и опиатите: истина и митове “.

„ Не мислете, че е рано за тази тематика, тъй като колкото по-рано осъзнаете рисковете и следствията, толкоз по-подготвени ще сте и ще вземате рационални решения. Освен това, хубаво е да знаете, че дилърите все по-често нападат младежи, започвайки точно от вашата възраст – 12-13 години “, сподели при започване на беседата арбитър Костова. 

Човек би трябвало да е непрекъснато нащрек и да е наясно с вредите, продължи Валентин Русимов. Той изясни, че опиатите и алкохолът са отрова. „ Илюзия е, че това е нещо хубаво, а положението на замайване е благополучие. Тези субстанции няма да ви създадат „ по-готини “, няма да решат проблемите ви, нито ще ви накарат трайно да се чувствате добре. Времето ще мине незабелязано, до момента в който разберете, че сте пропуснали най-хубавите си години “, увери Вальо, който е преборил 6-годишната си взаимозависимост, а в този момент оказва помощ на младежи да не позволяват неговите неточности.

Гостите развенчаха най-разпространяваните митове към наркотичните субстанции. „ Възможно е да опитат да ви „ зарибят “ с марихуана, като ви кажат, че е лек опиат. Всъщност канабисът е високорисково наркотично вещество и по вредите, които нанася, е съпоставимо с най-тежките вещества. Защото дейното вещество в него към този момент е в доста високи концентрации. Тревата се вари в хероин, амфетамин, прибавят се синтетични канабиноиди. Никога не знаете това, което ви се предлага, през каква обработка е минало и дали не е третирано със смъртоносни вещества като кетамин. Така че даже първата ви цигара може да се окаже съдбовна “, обърна внимание наказателният арбитър.

Децата признаха, че се въздействат от непознатото мнение, че депресията, стресът или желанието „ да са готини “ могат да ги тласнат в неверната посока. Валентин разказа аргументите, заради които младежите, протягат ръка към психоактивните субстанции – фамилни проблеми, компликации в учебно заведение, връзки в другарската среда. „ Когато няколко фактора се натрупат, това е причина посредством дрогата да опитате да решите неприятностите. Това обаче не е ефикасна тактика със справяне с измененията в тийнейджърска възраст. Каква е противоотровата? Да имате здрава ценностна ориентировка “, уверен е консултантът. Той посъветва младежите да не се двоумят да потърсят помощ при потребност. 

Учениците се включиха в игра, с която демонстрираха отговорностите на децата и възрастните. Разбраха още, че скоро ще носят и наказателна отговорност и по този начин следствията от делата им ще бъдат по-осезаеми. 

Медицината не напредва толкоз бързо, с цел да сътвори дейно лекуване за новите опиати. А опиатите повреждат всички системи на човешкия организъм, предизвести Даниела Костова. „ Единствено вие сте виновни за себе си. Дали ще станете лекари, музиканти или спортисти, вашето тяло и разсъдък са ваша отговорност. Всичко зависи единствено от вас и не можете да вините другиго. Не забравяйте обаче, че с изключение на към личното си здраве, носите отговорност и към околните, които са ви се посветили “, обърна се към младежите арбитър Костова. „ Животът стартира от две кафези, само че човек може да реализира велики неща. Изборът е ваш! “.  
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР